Arsić: Urednik Srbije apsolutno mora da bude demokratija, nikako jedan čovek

Reditelj Vojkan Arsić ocenio je u Novom danu da “urednik Srbije apsolutno mora da bude demokratija, nikako jedan čovek”. “Taj jedan čovek se može zvati Aleksandar Vučić ili bilo kako, u tome je suštinski problem. Problem je što je svaki napad na uzurpaciju sistema je napad na bilo koju osobu koja bi to mogla da uradi”, rekao je. Najavio je i premijeru svoje predstave “Urednik” i dodao da nije lako živeti i biti novinar u Srbiji, kao i da su novinari koji danas rade u Srbiji veliki heroji.

Govoreći o izjavi predstavnice udruženja “1 od 5 miliona” Valentine Reković da “građani beže i od vlasti i od opozicije”, Arsić kaže da to odražava njegove stavove i razmišljanja u poslednje vreme.

“O odluci da izađu na izbore ne bih komentarisao, mislim da to nije dobro rešenje, ali mislim da imaju neki plan. Napravili su dobre rezultate svojim protestima, mislim da to ne može biti umanjeno”, kaže on.

Ističe da je bojkot tema mesecima.

“Čini mi se da je pitanje Šapca i Paraćina ponovo, kao i mnogo šta ovde, prenaduvano. Razumem i njih, ne možemo odavde da se bavimo situacijom na lokalu, ali mislim da je problematično što su nas lagali i govorili da su izričito za bojkot i da je to jedino rešenje. Nisu nam dali previše detalja i pustili su nas da prihvatimo opšti plan”, kaže on.

Prema njegovim rečima, bojkot je lični cilj.

“Ja neću izaći na ove izbore, mislim da uslovi nisu dobri i to je moja odluka”, rekao je.

Kako je rekao, plaši se da će postati osoba koja je najmanje želeo da postane.

“Ona koja me je najviše nervirala u društvu, ona osoba koju politika ne zanima. Mislim da ne sme politika da nas ne zanima. Što se tiče vlasti, mislim da je već jasno da se oni sa nama igraju, ali opozicija je mene lično dovela na ivicu toga da kažem ‘mene politika ne zanima'”, kaže on.

Prema njegovom mišljenju, “urednik Srbije apsolutno mora da bude demokratija, nikako jedan čovek”.

“Taj jedan čovek se može zvati Aleksandar Vučić ili bilo kako, u tome je suštinski problem. Problem je što je svaki napad na uzurpaciju sistema je napad na bilo koju osobu koja bi to mogla da uradi”, rekao je.

Misli da je jedna od velikih opasnosti u kojoj se naše društvo nalazi “relativizacija situacije u kojoj se nalazimo”.

“Novinari koji danas rade u Srbiji su veliki heroji”

Govoreći o svojoj predstavi “Urednik”, koja je, kako navodi, “predstava o posledicama igranja istinom”, Arsić kaže da “nije lako živeti i biti novinar u Srbiji”.

“Novinari koji danas rade u Srbiji su veliki heroji. Mi se upravo time bavimo. Na scenu smo postavili jednu televizijsku redakciju, televizijski studio. U predstavi gledamo kako se odvija jedna priča u televiziji, koja prati život novinarke Vere, koja je ugledna novinarka i koja zbog svog uglednog rada prolazi kroz pakao koji organizuje vlast u saradnji sa vlasnicima televizije, samo zbog trgovine”, kaže on.

Kako je rekao, imali su mnogo materijala.

“Prvi put sam se susreo da u pozorištu i u radu na predstavi, moram da smanjim realnost. Da smo na scenu stavili sve što su nama novinari rekli, sve pozive, sve pretnje, mi bismo bili banalni, niko nam ne bi verovao. Publika bi došla, odgledala predstavu i rekla ‘ma važi’. Oni su pobedili realnost”, rekao je Arsić.

Dodao je da misli da se sve to, ipak, isplati.

“Najvažnije je kako se vi osećate i kako legnete i kako legnete da spavate i kako znate sami sa sobom šta radite. Sjajna mi je jedna rečenica baš u predstavi kada se nakon svega što joj se desilo vraća u redakciju i pitaju je šta ju je spopalo, a ona kaže ‘novinarstvo me je spopalo'”, kaže on.

Najavio je premijeru predstave “Urednik”, koja je zakazana za petak, 6. mart u Dorćol Placu, a igra se i 9,10 i 11. marta.

 

Izvor: N1 info