Kodeks novinara Srbije: nezavisnost od pritisaka

Nije redak slučaj da pozorišne umetnike, ili druge aktere kulturne scene, podvrgnu ograničavanju ili zabrani javnog izražavanja mišljenja ili ideja. Iako se i tim oblikom cenzure treba baviti kao jednim od važnih društvenih problema, postoji jedan mnogo opasniji po javnost, a to je onaj koji se neretko vrši na novinare prilikom slobodnog obavljanja profesije.

Nezavisno udruženje novinara Srbije i Udruženje novinara Srbije su 2006. godine usvojili „Kodeks novinara Srbije”, koji je 2013. godine dopunjen odredbama o sprečavanju korupcije i sukobu interesa. Cilj objavljivanja Kodeksa je jačanje samoregulacije medija, te unapređenje slobodnog i nezavisnog novinarstva.

Mediji su, kao sredstva informisanja, dužni da informišu javnost potpuno, blagovremeno i istinito objavljivanjem svih važnih vesti o pojavama i događajima, koje gledaocu/čitaocu/slušaocu mogu biti od pomoći pri kreiranju vlastitog suda/mišljenja.

Kao jedna od stavki neophodnih za profesionalno obavljanje novinarskog poziva, u Kodeksu se ističe i nezavisnost od pritisaka.

 1. Novinar treba da se suprotsavi svakom pritisku na slobodno obavljanje profesije i svakom vidu cenzure. Novinar zadatke prima samo od nadležnih urednika, a objavljivanje bitnih informacija sme odlagati samo u slučaju neophodne provere tačnosti.

Smernice:

 • Novinar/urednik treba da izvesti javnost o pritiscima koji ugrožavaju slobodu informisanja i nezavisnost medija.
 • Urednik je dužan da zaštiti novinara od svakog oblika cenzure i pritisaka koji su mu poznati, bez obzira na to da li oni potiču od izdavača/vlasnika, države, interesnih grupa i slično.
 • Autocenzura se smatra kršenjem profesionalnih i etičkih normi
 • Uredničke intervencije ne smeju da izmene činjenice, kontekst i stavove novinara koji potpisuje tekst/prilog. Ukoliko se to desi, novinar je obavezan da se od tih intervencija ogradi.
 • Naslov teksta/priloga ne sme da bude u suprotnosti sa suštinom teksta/priloga.
 • Naslov teksta/priloga podleže istim etičkim principima kao i sam tekst/prilog.
 • Bilo kakve intervencije (urednika, grafičkog urednika, dizajnera i drugih) u pogledu sadržaja fotografije, nedopustive su bez saglasnosti autora.

 

 1. Ekonomski i politički interesi izdavača ne smeju da utiču na uređivačku politiku na način koji bi imao za posledicu netačno, neobjektivno, nepotpuno i neblagovremeno informisanje javnosti.

Smernice:

 • Ukoliko se izveštava o pojedincima i kompanijama koje imaju vlasnički udeo u mediju, preporučuje se da novinar/urednik navede tu činjenicu.
 • Ukoliko izdavač medija ima vlasnički udeo u organizaciji, kompaniji o kojoj se izveštava, novinar/urednik trebalo bi da navede tu činjenicu.

 

 1. Novinar se ne može prisiliti na izražavanje mišljenja protivnog njegovoj savesti.

Smernice:

 • Novinar ne može biti kažnjen zbog odbijanja da izveštava suprotno svojim opredeljenjima i moralnim načelima.
 • Ukoliko novinara prisiljavaju da izveštava suprotno svojim uverenjima, on ima pravo da javnost s tim upozna.

Nezavisni mediji su samo oni mediji čiji novinari poštuju profesionalne i etičke standarde definisane u Kodeksu, uz suprotstavljanje pritiscima da te principe prekrše. Svi oni koji podlegnu (auto)cenzuri krše ove principe i ne zastupaju interes javnosti.

 

Izvor: Kodeks novinara Srbije (Savet za štampu, 2015)

 

Danica Đokić